Answers are grounded in this paper and cite their sources.
ESR Endangered Species Research Contact the journal Facebook (Twitter) RSS Mailing List Receive regular lists of newly published ESR articles via Mailchimp HomeLatest VolumeAbout the JournalEditorsSpecials ESR 14:39-48 (2011) - DOI: https://doi.org/10.3354/esr00340 Assessment of population substructure in relation to summer feeding ground use in the eastern North Pacific gray whale Timothy R. Frasier1,3,*, Sharlene M. Koroscil1, Bradley N. White1, James D. Darling2 1Natural Resources DNA Profiling and Forensic Centre, Department of Biology, Trent University, Peterborough, Ontario, K9J 7B8, Canada 2Pacific Wildlife Foundation, Vancouver, British Columbia, V3H 1V6, Canada 3Present address: Department of Biology, Saint Mary’s University, Halifax, Nova Scotia, B3H 3C3, Canada *Email: timothy.frasier@smu.ca ABSTRACT: The eastern North Pacific gray whale Eschrichtius robustus was removed from the US Endangered Species List in 1994, and since then aboriginal groups in Washington (USA) and British Columbia (Canada) have discussed the resumption of traditional whaling. In particular, the Makah are pursuing legal permission to resume their hunt. Although the majority of whales in this population migrate to summer feeding grounds in the Bering, Chukchi, and Beaufort Seas, a small number of individuals (~200) spend the summers feeding in the waters ranging from northern California to southeast Alaska. The relationship of these ‘southern feeding group’ whales to the rest of the population is unknown. This information is key to making appropriate management decisions, because these whales inhabit the waters directly adjacent to the aboriginal communities interested in resuming whaling. We compared mitochondrial sequence data from 40 southern feeding group individuals to sequences from 105 individuals representing the larger population. We found significant differences in haplotype frequencies between the 2 groups, with an estimated long-term rate of exchange between the groups being <<1%. Moreover, estimates of Θ (Neµ for mtDNA data, i.e. the probability of a mutation occurring within the population in each generation) were significantly different between the 2 groups, indicating that the maternal lineages of the southern feeding group represent a distinct seasonal subpopulation. Combined, these data show that the southern feeding group of gray whales qualifies as a separate management unit, which should be considered when making conservation decisions. KEY WORDS: Gray whale · Eschrichtius robustus · Whaling · Population structure · mtDNA · Management unit Full text in pdf format Cite this article as: Frasier TR, Koroscil SM, White BN, Darling JD (2011) Assessment of population substructure in relation to summer feeding ground use in the eastern North Pacific gray whale. Endang Species Res 14:39-48. https://doi.org/10.3354/esr00340 Export citation Share: Facebook - - linkedIn Cited by Published in ESR Vol. 14, No. 1. Online publication date: April 28, 2011 Print ISSN: 1863-5407; Online ISSN: 1613-4796 Copyright © 2011 Inter-Research. Previous article Next article
No takes yet. Share an insight, caveat, or question.
Frasier et al. (2011) studied this question.
Synapse has enriched 5 related papers. Consider them for comparative context: